Transvet in producten
Transvetten komen vooral voor in margarines (vroeger heel veel), fastfoodproducten en tussendoortjes. Hierin worden ze vooral geharde vetten genoemd. Veelal worden transvetten gebruikt om knapperigheid aan een product te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chips en crackers. Ook worden transvetten gebruikt om een product een goede smeerbaarheid te geven.
Hoe weet je nu waar transvetten in zitten?
Transvet komt niet alleen voor in producten waarvan we weten dat deze niet goed voor je zijn. Deze vetten komen ook gewoon voor in meer natuurlijke voeding, zoals sommige vleessoorten en melkproducten. Het is dus verstandig om te weten welke producten transvet bevatten. Friet en snacks zijn sowieso ongezond omdat deze een een grote hoeveelheid transvetten bevatten. Nu je dit gelezen hebt, denk je misschien dat je niet zoveel transvetten binnenkrijgt omdat je bijvoorbeeld geen boter op je brood smeert of bijna nooit een patatje eet. Maar toch, als je de etiketten leest, schrik je. Zelfs in je pindakaas kan gehard vet zitten. Vermijd daarom zo veel mogelijk de volgende voedingsmiddelen om jouw kans op Alzheimer te verkleinen:
- margarine en halvarine
- instant mixen en -sauzen
- koekjes, bladerdeegproducten, chips, snoep
- gebak, cake
- frituurvet en gefrituurd voedsel gebakken in hard vet
- diepvriesproducten: kroketten, kaassoufflés, frikadellen, patat
- koffiemelkpoeder
- pizza’s
- veel kant-en-klaar maaltijden
Bron: Linda | CNN | Beeld: YouTube